Siirry suoraan sisältöön

Toimitilojen sähköinen talotekniikka (15 op)

Toteutuksen tunnus: TX00BR45-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.05.2019 - 19.08.2019

Ajoitus

26.08.2019 - 31.12.2019

Opintopistemäärä

15 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kiinteistö- ja rakennusala

Toimipiste

Myllypurontie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Talotekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Vesa Sippola
  • Taija Salminen
  • Antti Kankkunen
  • Matti Sundgren

Ryhmät

  • TXF17S1
    Talotekniikan tutkinto-ohjelma
  • TXF17S1_S
    Sähköisen talotekniikan opintopolku

Tavoitteet

Opiskelija osaa selostaa toimitilojen sähköllä toimivien laitteiden (LVI-laitteet ja valaistus) ominaisuudet ja ohjaustavat (oikosulkumoottoreiden käytöt, valaistuksen ohjaus ja säätö). Hän osaa selostaa toimitilojen sähkönsyöttöjärjestelmän rakenteet, jakokeskuksia koskevat standardit, erilaisia tiloja koskevat määräykset ja asennustavat. Opiskelija osaa valita asennusolosuhteiden ja käyttötarpeiden mukaiset sähkökeskukset ja varavoimalaitteet sekä laatia rakennushankkeen eri vaiheissa tarvittavat dokumentit.

Sisältö

Kielet ja viestintä (4 op): Suomen- ja englanninkielinen viestintä ja vuorovaikutus työryhmissä ja projekteissa: suullinen projektiviestintä, projektin dokumentit ja projektista tiedottaminen. Palaveri-, kokous- ja neuvottelutilanteet ja niiden asiakirjat. Ruotsinkielisen ammattiterminologian kartuttamista ja aktivoimista sekä ammattialan keskeisiä vuorovaikutustilanteita: yksilö- ja ryhmäviestintää.
Toimitilojen LVI-tekniikan sähkölaitteiden esittäminen piirustuksissa (LVI-kojetaulukot ja LVI-toimintakaaviot, ohjaus ja hälytyspisteluettelot, tasopiirustukset, ohjaus, mittaus, hälytys- ja säätökaapeliluettelot). Moottorikäytöt ja käyttötavat. Rakennusten sähköasennusten SFS 6000 pääsisältö ja SFS 6002 sähkötyöturvallisuusperiaatteet. Asennukset ja laitevalinnat erilaisissa tiloissa. Ylivirtasuojalaitteiden valinta. Jakokeskusstandardit, keskusten kotelointiluokat, rakenteet ja vaatimukset. Taloteknisten laitteiden vakiolähdöt ja ohjaustavat. Jakokeskusten dokumentit ja niiden tietosisällöt (pääkaaviot, piirikaaviot, keskusvalmistajan työpiirustukset, numeroidut kaaviot, kokoonpanopiirustukset ja kojeluettelot).
Jako ja ohjauskeskusten suunnittelun, rakentamisen ja käytön osapuolet ja tehtävät eri hankevaiheissa. Tehoelektroniikka, tasa- ja vaihtosuuntauksen peruskytkennät (puolijohdekomponentit, toimintaperiaatteet, rakenne, lämpeneminen ja jäähdytys). Talotekniikan tehoelektroniikkalaitteet (valonsäädin, taajuusmuuttaja, UPSlaite, jne.) ja niiden synnyttämät sähköiset häiriöt.
Taajuusmuuttajakäyttöjen suunnittelu, valinta, hankinta ja asennus. Varmennetut verkot, UPS-laitteet ja varavoimageneraattorit ja yhteiskäytöt. Teknistaloudelliset valintaperusteet ja vertailulaskelmat.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa valita asennusolosuhteiden ja käyttötarpeiden mukaiset sähkökeskukset ja varavoimalaitteet ja osaa toistaa tavoitteiden mukaiset asiat.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Edellä mainittujen vaatimusten lisäksi opiskelija osaa soveltaa opiskeltuja asioita uusiin samankaltaisiin tehtäviin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Edellä mainittujen vaatimusten lisäksi opiskelija osoittaa itsenäisen asiantuntijan otetta ja osaa keksiä parannusehdotuksia annettuihin tehtäviin ja perustella ratkaisunsa.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija osaa valita asennusolosuhteiden ja käyttötarpeiden mukaiset sähkökeskukset ja varavoimalaitteet ja osaa toistaa tavoitteiden mukaiset asiat.

Esitietovaatimukset

Kiinteistöjen sähkönjakelu ja -käyttö