Siirry suoraan sisältöön

Silmien terveydentilan tutkiminen (15 op)

Toteutuksen tunnus: SX00BY81-3009

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

09.04.2020 - 01.05.2020

Ajoitus

15.04.2020 - 18.12.2020

Opintopistemäärä

15 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kuntoutus ja tutkiminen

Toimipiste

Myllypurontie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Optometrian tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Pia Mäkelä
  • Päivi Nokipii
  • Satu Autio
  • Päivi Eskola

Vastuuopettaja

Satu Autio

Ryhmät

  • SXE18S1
    Optometrian tutkinto-ohjelma päivä

Tavoitteet

Opiskelija osaa kertoa lääkeaineiden erilaiset vaikutusmekanismit ja hallitsee farmakokinetiikan perusteet. Opiskelija osaa nimetä lääkeaineryhmien päätyypit ja niiden ominaisuudet. Opiskelija tuntee ja muistaa perustiedot silmälääkkeistä ja niiden käytöstä, vaikutusmekanismeista ja mahdollisista sivuvaikutuksista. Hän osaa soveltaa tietojaan optikon työssä käytettävissä diagnostisten lääkeaineiden käytössä.
Opiskelija osaa kertoa yleisimmät silmäsairaudet, niiden oireet, löydökset ja hoidon. Opiskelija tunnistaa silmien ulkoisen ja sisäisen tutkimuksen jälkeen tavallisimmat silmäsairaudet, ja pystyy ohjaamaan asiakkaan jatkotutkimuksiin tai tarvittavaan hoitoon. Opiskelija pystyy antamaan tarvittavan hätäensiavun tapaturmissa. Opiskelija osaa kertoa erilaisten refraktiivisten leikkausten edut, haitat ja riskitekijät.
Opiskelija osaa mitata näkökentät ja tutkia silmänpohjat oftalmoskoopilla. Hän osaa kertoa suoran ja epäsuoran oftalmoskoopin ja näkökenttälaitteiden toimintaperiaatteet ja kykenee tunnistamaan normaalit ja hyväksyttävät mittatoleranssit. Hän osaa hyödyntää tutkimuksissaan diagnostisia lääkeaineita tarkoituksenmukaisesti ja turvallisesti.

Sisältö

Lääkeaineiden vaikutusmekanismit, farmakokinetiikka ja lääkeaineiden turvallisuus, ääreis- ja keskushermostoon vaikuttavat lääkeaineet, verenkierto- ja hengityselimistöön vaikuttavat lääkeaineet, suolatasapainoon, aineenvaihduntaan ja ruoansulatuskanavaan vaikuttavat
lääkeaineet, vitamiinit ja hormonit; endokrinologiassa käytettävät lääkeaineet, mikrobilääkkeet ja loisten häätöön käytettävät lääkeaineet, allergialääkkeet, kasvainten kemoterapia ja immunofarmakologia, silmälääkkeiden antotavat sekä paikallisesti annettavien lääkkeiden
imeytyminen sarveiskalvon läpi, silmälääkkeisiin liittyen; sympaattiseen ja parasympaattiseen hermostoon vaikuttavat lääkeaineet, hyperosmoottiset lääkeaineet, kuivan silmän valmisteet, antihistamiinit, anti-inflammatoriset lääkeaineet, värjäysaineet, paikallispuudutuksessa käytettävät lääkeaineet, glaukooman hoidossa käytettävät lääkeaineet, antibiootit ja sulfalääkkeet, antiviraaliset ja antifungaaliset lääkeaineet, systeemilääkkeiden vaikutus silmään ja sen toimintaan
Silmän etu-, takaosien ja oheiselinten sairaudet, häiriöt liikeradoissa ja pupillireaktioissa, näköhermon sairaudet ja näkökenttäpuutokset, silmän toksiset reaktiot, systeemisairauksien vaikutus silmään, päänsäryt, hätäensiapu, silmän ensiapu, erilaiset refraktiiviset leikkaustekniikat.
Suora- ja epäsuora oftalmoskopia, silmänpohjan kuvantaminen, kvantitatiivinen perimetria, applanaatiotonometri, syklorefraktio, gonioskopian periaate, diagnostisten lääkeaineiden käyttö tutkimuksissa.

Oppimateriaalit

Opettajan laatimat tehtävät ja MATERIAALIT ovat Tekijänoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Tehtäviä JA MATERIAALEJA ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen on sallittua vain opettajan luvalla.
Kirjat
- Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia (A Finnish textbook of medical pharmacology and toxicology); Olavi Pelkonen, Heikki Ruskoaho, Jukka Hakkola, Risto Huupponen, Ewen MacDonald, Eeva Moilanen, Markku Pasanen, Mika Scheinin, Kirsi Vähäkangas (ed.); 4th edition 2014; EAN/product number: 9789516562646.
- Clinical Ocular Pharmacology, 5th Edition by Jimmy D. Bartlett OD DOS ScD (Author), Siret D. Jaanus PhD LHD (Author), Butterworth Heinemann Elsevier, 2008, ISBN-13: 978-0750675765 ISBN-10: 0750675764.
- Atlas Of Clinical Ophthalmology, 3rd Edition by David J. Spalton FRCS FRCP FRCOphth (Author), Roger A. Hitchings FRCOphth (Author), Paul Hunter FRCP FRCOphth (Author), Gower Medical Publishing Ltd, London England, ISBN-13: 978-0323036566 ISBN-10: 0323036562.
- Roy and Fraunfelder's Current Ocular Therapy 6th Edition, F. Hampton Roy (Author), Frederick Fraunfelder (Author), Saunders, 30th November 2007, ISBN: 9781437721126.
- Silmätautien käsikirja (A Finnish textbook of clinical manual of ophthalmology); Matti Seppänen, Juha Holopainen, Kai Kaarniranta, Niko Setälä, Hannu Uusitalo (ed.); 1th Edition 2018, Duodecim, ISBN: 978-951-656-422-0.
Käypähoitosuositukset: Glaukooma, diabeettinen retionpatia ja kaihi.

Hätäensiavun opiskelumateriaali:
www.punainenristi.fi/opi ensiapua
Oppiportti: Duodecimin verkkokurssi / elvytys
Korte, Henna ja Myllyrinne, Kristiina 2017 Ensiapu
Otavan Kirjapaino OY, Keuruu 2017. ISBN 978-951-658-188-3. 1. painos 2017 (soveltuvin osin)
www.kaypahoito.fi / elvytys /soveltuvin osin: Keskeinen sanoma, Määritelmiä ja lyhenteitä, Peruselvytys (PPE-D), Defibrillaatio, Varhaisen defibrillaation käytännön järjestelyt muualla kuin hoitolaitoksissa, Elvytyksen erityistilanteita, Aikuisen ja lapsen elvytyskaaviot maallikoille.

Opetusmenetelmät

Teoriatunnit
Käytännön harjoitukset

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Silmän etuosa ja ensiapu: tentti 21.8.2020 Uusinta 1: x.x.2020. Uusinta 2: x.x.2020
Silmän takaosa: tentti 7.10.2020 Uusinta 1: x.x.2020. Uusinta 2:x.x.2020 .
Farmakologia: tentti 9.9.2020 , Uusinta 1: x.x.2020. Uusinta 2: . x.x.2020

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Farmakologia 4 ECTS
Silmän etuosasairaudet 3 ECTS
Silmän takaosasairaudet 4 ECTS
Harjoitukset 3.5 ECTS
Hätäensiapu ensiapu 0.5 ECTS

Lisätietoja opiskelijoille

Opettajan laatimat tehtävät ja MATERIAALIT ovat Tekijänoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Tehtäviä JA MATERIAALEJA ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen on sallittua vain opettajan luvalla.

Opintojakso SX00BP27 Näöntutkimus erityistapauksissa ja ortoptiikka tulee olla suoritettuna tämän opintojakson alussa.

Opintojaksoon sisältyy Hätäensiapukurssi (8 h). Kurssi järjestetään Myllypuron kiinteistössä kahdessa ryhmässä. Opiskelija valitsee yhden ryhmän johon osallistuu. Ryhmäjako (max 15 opiskelijaa) tehdään myöhemmin. Ensiavun opettaja on Päivi Eskola.
Ensiavun tunneille valmistaudutaan lukemalla etukäteen Käypä hoito/ Elvytys soveltuvin osin.
Ensiavun laboraatiotunneille pukeudutaan rentoihin vaatteisiin ja sisäkenkiin. Hätäensiaputunneille osallistuminen on pakollista.
Hyväksytty Elytyksen verkkokurssitodistus näytetään opettajalle mobiiliversiona tai tulosteena laboraatiotuntien aikana. Hätäensiavun tunneille 100% osallistumisvelvoite.
Ensiapukurssin voi hyväksilukea, mikäli opiskelijalla on voimassa oleva Punaisen Ristin ensiapukortti (joko EA1-kortti tai HEA 8h -kortti) tai muu todistus vastaavan kurssin suorittamisesta viimeisen kolmen vuoden aikana.

Osa opetuksesta voi tapahtua englannin kielellä
.
Yksityiskohtainen sisältö, harjoitukset:
.
Detailed content, practical work:
The basic skill and knowledge is acquired to examine the peripheral retina using a 20-30D lens with direct ophthalmoscope. The students are also introduced the headband BIO technique. Basic skill is ensured in pachymetry and in Goldmann applanation, and “air puff” non-contact - tonometers, ICARE-tonometer is used routinely.
The students dilate each other with Tropicamide when practicing cyclo-refraction by examining fellow students. Dilation with Tropicamide is also used in most BIO practicals.
Clinical use, Instrumentation, Clinical procedure and Clinical implications of the following:
Cycloplegic subjective and objective techniques
Tonometry (GAT, ICare, Tonopen)
Direct ophthalmoscopy
Monocular indirect ophthalmoscopy
Binocular Indirect ophthalmoscopy
Gonioscopy (theory only)
Fundus biomicroscopy
Quantitative perimetry
Cornea thickness examination
.
Yksityiskohtainen sisältö, teoria:
FARMAKOLOGIA
Sisältö
OSA I - yleinen ja silmän farmakologia:
• Farmakologian merkitys lääketieteessä
• Lääkkeiden vaikutusmekanismit: farmakodynamiikka ja farmakokinetiikka
• Ihmisen hermoston rakenne
• Ihmisen autonomisen hermoston välittäjäaineet
• Ihmisen autonomisen hermoston aistinsolut
• Hermoston välittäjäaineiden farmakologiset vaikutukset ihmisen autonomisessa hermostossa
• Autonomiseen hermostoon vaikuttavat lääkeaineet
• Paikalliset välittäjäaineet - histamiini
• Keskushermostoon vaikuttavat lääkeaineeteet - mielenterveyshäiriöiden hoito
• Paikallispuudutteet
• Silmän farmakologian peruskäsitteet: okulaarinen anatomia ja fysiologia, silmälääkkeiden kuljetuksen ja imeytymisen kannalta
• Silmälääkkeiden peruskäsitteet: silmänpainetta alentavat lääkkeet, infektiolääkkeet, tulehduskipulääkkeet, allergialääkkeet ja verisuonia supistavat lääkeaineet, valmisteet kuivan silmän ja silmän pintasairauksien hoitoon, väriaineet, verkkokalvon sairauksien lääkeaineet.
• Systeemisten lääkeaineiden haittavaikutukset silmiin (käytä Metropolian "hakukonetta")
OSA II - Silmälääkkeet käytännön työssä (pääpaino diagnostisissa lääkeaineissa):
• Silmän kudosrakenteet ja lääkkeiden kulkeutuminen silmässä
• Paikallispuudutteet
• Mydriaatit ja mydriolyytit
• Sykloplegit
• Syklolopleginen refraktio
• Värjäysaineet
• Kuivasilmäisyys ja sen lääkehoito
• Silmälääkkeisiin liittyvät säädökset
• Lääkkeiden määräämisen säädökset ja lääkeainemääräyksen kirjoittaminen
OSA III - Farmakologian ryhmätyöt, seminaarit (erityisaiheet):
• Kaihipotilaan hoito ennen ja jälkeen leikkauksen
• Silmänpohjan ikärappeumien lääkehoito
• Glaukooman hoitovaihtoehdot
• Näköhermotulehdusten lääkehoito
• Verenpainetaudin lääkehoito
• Diabeteksen lääkehoito
• Sepelvaltimotaudin lääkehoito
• Metabolisen oireyhtymän hoito
• Silmäallergioiden lääkehoito
• Silmätulehdusten lääkehoito
• Neurologisen sairauden migreenin hoito
• Silmän alueen kasvainten hoito
.
.
OPHTHALMOLOGY: ANTERIOR SEGMENT DISEASES
Contents
Ocular adnexa
• enophthalmos, exophthalmos, proptosis
• preceptal cellulitis
• orbital cellulitis
• tenonitis
• orbital pseudotumour
• granulomatosis with polyangiitis (GPA), (Wegener's g.)
• Graves disease
• dermoid cyst
• hemangioma
• lacrimal gland tumors
• orbital lymphoma
• rhabdomyosarcoma
Lids
• ectropium, entropium
• ptosis
• lagophthalmos
• epicanthus
• dermatochalasis
• blepharochalasis
• trichiasis
• distichiasis
• blepharoclonus
• blepharospasm
• hordeolum
• chalazion
• meibomianitis
• blepharitis acute and chronic
• herpes varicella zoster (shingles), h. simplex
• allergic dermatitis
• xanthelasma
• hemangioma ( Sturge-Weber)
• basal cell carcinoma
• squamous cell carcinoma
• adenocarcinoma
• melanoma
Tears
• tear film structure and function
• tear secretion
• Sjogren syndrome (primary/ secondary)
• dry eye (definition, aetiology, classification/grading, tests, management DEWS II)
• punctal plugs
Lacrimal system
• dacryoadenitis acute and chronic
• lacrimal gland tumors
• congenital dacryostenosis
• dacryocystitis acute and chronic
Conjunctiva
• hyperemia
• subconjunctival sugillation
• conjunctivitis acute and chronic
• conjunctivitis bacterial, viral, allergic (atopic, chronic, vernalis)
• ophthalmia neonatorum
• inclusion conjunctivitis, conjunctivitis trachomatosa
• conjunctivitis epidemica
• papillary conjunctivitis
• degenerations (pinguecula, pterygium)
• tumors (dermoids, naevus, melanoma, carcinoma)
Cornea
• layers
• transparency
• infections (bacterial, viral, fungal, acanthamoeba)
• degenerations (arcus senilis, arcus lipoides, pterygium, bandkeratopathy)
• map-dot fingerprint-dystrophy (epithelial basement membrane dystrophy)
• stromal dystrophies (granular, macular, lattice)
• Fuch’s endotherial dystrophy
• keratoconus
Sclera (anterior)
• episcleritis
• scleritis (anterior)
.
SILMÄN TAKAOSASAIRAUDET
Sisältö
OSA I: Suonikalvosto, uvea
• Embryologia
• Suonikalvon rakenteet
• Suonikalvon kolobooma
• Uveiittityypit silmän eri osissa
• Suonikalvon luomet
• Suonikalvon melanooma
OSA II: Mykiö
• Embryologia
• Anatomia
• Fysiologia
• Aineenvaihdunta
• Kaihityypit: synnynnäinen, lapsuudenkaihi, nuoruusiän kaihi ja aikuisiän kaihi
• Trauma, infektio ja tulehdus, metaboliset häiriöt, geneettiset häiriöt
• Kaihien kirurginen hoito
• Kaihileikkauksen komplikaatiot
.
OSA III: Lasiainen ja Vitreo-retinaaliset sairaudet
• Lasiaisen anatomia
• Lasiaisen ikääntyminen
• Lasiaisen irtauma
• Asteroid hyalosis
• Lasiaisen verenvuoto
• Lasiaisen ja verkkokalvon anatomia
• Nykyaikaiset oftalmoskoopit ja kuvantamistekniikat lasiaisen ja verkkokalvon sairauksien havaitsemisessa
• Verkkokalvon irtaumat: regmatogeeninen, traktioablaatio- ja eksudatiivinen ablaatio
• Verkkokalvon irtaumat: erotusdiagnoosi
• Retinoskiisi (Verkkokalvohalkio)
• Makulan reikä
• Makulan ryppykalvo
OSA IV: Verkkokalvo
• Verkkokalvon anatomia
• Verkkokalvon verenkierto
• Verkkokalvosairauksien merkit
• Verkkokalvon pigmenttiepiteelin muutokset
• Verkkokalvon dystrofiat
• Retinopatia centralis serosa
• Makulan rappeumat
• Seniili makuladegeneraatio
• Myooppinen makuladegeneraatio
• Verisuonitaudit: valtimoiden tukkeutuminen, laskimotukokset, verkkokalvon infektiot, verkkokalvon epätyypillinen suonitus
OSA V: Näköhermo ja näköhermon pää
• Normaali näköhermon pää ja näköhermo
• Näköhermon verenkierto
• Näköhermosairauksien merkit
• Synnynnäiset poikkeavuudet ja pseudopapilloedema
• Myooppinen näköhermon pää
• Patologinen näköhermon pään turvotus
• Papilliitti
• Iskeeminen papillopatia
• Glaukooman vaikutus näköhermon päähän
• Näköhermon pään kasvaimet
OSA VI: Yleissairaudet ja silmä
• Silmälöydökset aineenvaihduntasairauksissa
• Verenpainetauti ja hypertensiivinen retinopatia
• Diabetes mellitus ja diabeettinen retinopatia
.
REFRACTIVE SURGERY
Munnerlyn's formula
Referrals
- Absolute and relative general health contraindications
- Absolute and relative ocular health contraindications
Pre-operative assessment
-History and symptoms
-Vision assessment
Treatment options
- Surface ablation: Photorefractive Keratectomy (PRK) and Laser epithelial keratomileusis (LASEK)
- Laser in-situ keratomileusis (LASIK)
- Small Incision Lenticule Extraction (SMILE)
- Clear lens extraction and intraocular lens (IOL) implant
---Phacic intraocular lens implant
---Implantable contact lens (ICL)
.
GENERAL FIRST AID
Details will be given during the sessions.
.
OCULAR EMERGENCIES
OPHTHALMIC EMERGENCIES
Contents
Ocular trauma
• foreign body (corneal/conjunctival/intraorbital)
• corneal abrasion
• penetrating ocular injury, ruptured globe
• blunt trauma, blow-out fracture
• swollen lids
• chemical injuries
• radiation damage
• burns
• conjunctival and lid lacerations
Urgent referrals

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa:
- osoittaa perehtyneisyyden alan tietoperustaan ja ydinainekseen
- etsiä tietoa monipuolisista tietolähteistä
- toimia erilaisissa tehtävissä eri toimintaympäristöissä
- osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
- osoittaa perehtyneisyyden keskeisiin ammattialan turvallisuuskäytänteisiin
- toimia eettisten periaatteiden mukaisesti
- tuoda osaamisensa ryhmän tai projektin käyttöön

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti
- etsiä tietoa ja arvioida ja käyttää kriittisesti tietolähteitä
- soveltaa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä
- soveltaa ammatillista osaamistaan eri työtehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti ja vastuullisesti
- suunnitella toimintaa turvallisuus huomioiden
- toimia ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti
- toimia tavoitteellisesti työryhmässä ja projektissa

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa asiantuntevasti
- perustella tietolähteiden käytön
- perustella toimintaa tutkitun tiedon tai selvitysten avulla
- toimia monipuolisissa ja kansainvälisissä tehtävissä ja työtilanteissa
- toimia asiakaslähtöisesti ja yrityshenkisesti
- toimia vastuullisesti ja turvallisuus huomioiden
- perustella toimintaa ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti
- organisoida ja ohjata ryhmän ja projektin toimintaa

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija osaa:
- ei riittävästi hallitse tai arvosta alan tietoa
- ei tunne tai osaa käyttää alan käsitteitä
- riittämätön ammatillinen taito - ei toimi koulutuksen ja ohjauksen mukaisesti
- ei pyri kehittämään itseään ja toimintaansa
- suhtautuu piittaamattomasti ammattialan turvallisuuteen tai eettiseen toimintaan
- ei motivoidu tai osallistu ryhmä- ja kehittämistyöhön

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kirjallinen tentti/tentit.
Käytännön harjoitukset palautettu ja hyväksytty.
Läsnäolo luennoilla ja harjoituksissa on edellytys kurssin hyväksytylle suoritukselle.

Esitietovaatimukset

Patologia ja kliininen mikrobiologia, Piilolasien sovittamisen perusteet