Siirry suoraan sisältöön

Asiantuntijuuden kehittyminen hoitotyössä -harjoittelu (10 op)

Toteutuksen tunnus: SX00BP62-3012

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

13.10.2020 - 13.11.2020

Ajoitus

01.01.2021 - 31.07.2021

Opintopistemäärä

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Terveys

Toimipiste

Myllypurontie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 50

Koulutus

  • Ensihoidon tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Kirsi Halme
  • Tiia Saastamoinen
  • Satu Lindgren

Vastuuopettaja

Kirsi Halme

Ryhmät

  • SXK19K1
    Ensihoidon tutkinto-ohjelma

Tavoitteet

Opiskelija
- osaa soveltaa harjoitteluympäristön edellyttämää keskeistä tiedollista ja taidollista osaamista potilaan hoitotyössä
- toimii asiakaslähtöisesti potilaan ja hänen läheistensä terveyttä ylläpitävässä ja edistävässä hoito-työssä
- noudattaa hoitotyön eettisiä ohjeita ja periaatteita.
- toimii työryhmän ja -yhteisön vastuullisena jäsenenä
- osaa arvioida osaamistaan ja kehittää omaa toimintaansa

Sisältö

Harjoittelu sisältää laboraatio- ja/tai simulaatio-opintoja 2,5 op

Aika ja paikka

Kevät 2021. Harjoittelu ajoittuu viikoille 6-10. Harjoittelun voi tehdä myös muuna ajankohtana. Ennen harjoitteluun lähtemistä tulee olla hyväksytysti suoritettuna Päivystyspotilaan hoitotyön opintojakson lääkelaskukoe sekä laboraatiot ja simulaatiot. Myös teoriaopinnot tulee olla suoritettuna, lukuunottamatta tenttiä.

Oppimateriaalit

Opiskelija perehtyy ennen harjoittelun alkamista yksikköä koskevaan kirjallisuuteen. Lisäksi hän on yhteydessä kyseiseen yksikköön ja tiedustelee kirjallisuutta ym. muuta materiaalia. Teoriaopintojaksolla käytetty kirjallisuus kuuluu myös harjoitteluun. Opiskelija tekee myös mahdolliset ennakkotehtävät, jotka harjoittelupaikka lähettää opiskelijalle ennen harjoittelun alkamista. Tehtävien tekemiseen käytettyä aikaa ei voi vähentää harjoittelun tunneista.

Opettajan laatimat tehtävät ja MATERIAALIT ovat Tekijänoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Tehtäviä JA MATERIAALEJA ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen on sallittua vain opettajan luvalla.

Opetusmenetelmät

Kyseessä on Ensihoitajakoulutuksen Päivystyspotilaan hoitotyön teoriaopintojaksoon kuuluva harjoittelu. Opiskelija valitsee ja varaa paikan Jobiilista päivystyshoitotyön näkökulmasta: päivystyspoliklinikka, ensiapu, tapaturma-asema, päivystysosasto, akuutti vastaanotto tms. Teho- tai valvontaosastot eivät sovellu harjoitteluympäristöksi, eikä sairaalan ulkopuolinen hoitotyö (ensihoito). Opiskelija voi varata Jobiilissa syventävän tason harjoittelupaikkoja, mikäli hänellä on suoritettuna muut perusharjoittelut (sisätaudit, kirurgia, mielenterveys, lapset ja perustason ensihoito). Harjoittelun lisäksi tähän opintojaksoon kuuluvat Päivystyspotilaan hoitotyön teoriaopintojen yhteydessä pidettävät laboraatio/simulaatio-opetukset (2,5 op). Harjoitteluun ei kuulu erillistä työpajaa.

Opiskelija voi hankkia harjoittelupaikan myös Jobiilin ulkopuolelta. Tällöin hänen tulee ilmoittaa paikasta Jobiili-koordinaattori Tiia Saastamoiselle.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Harjoittelu opiskelijan itse valitsemassa yksikössä kevään 2021 aikana.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

-

Kansainvälisyys

Harjoittelun voi suorittaa KV-vaihdossa Metropolia Ammattikorkeakoulun ohjeiden mukaisesti. Opiskelija huolehtii vaihtoon liittyvistä asioita hyvissä ajoin kv-koordinaattorin (Katariina Alava) ja kv-yhdyshenkilön (Kirsti Hämäläinen) kanssa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Harjoittelun voi AHOT:oida Metroplia Ammattikorkeakoulun ohjeiden mukaisesti sairaanhoitajan työllä, joka on suoritettu päivystyshoitotyön yksikössä. Laboraatioita ja simulaatioita ei voi AHOT:oida. Jos opiskelija AHOT:oi harjoittelun, hän tekee omalle tutor-opettajalleen hakemuksen, jonka liitteeksi tulee työtodistus sairaanhoitajan työstä päivystyshoitotyön yksikössä, todistus tehdyistä tunneista (200 tuntia töitä), itsearviointi omasta päivystyshoitotyön osaamisesta, joka pohjautuu opintojakson tavoitteisiin, ja esimiehen kirjallinen osaamisen arviointi. AHOT-päätös tulee näyttää opintojakson vastuuopettajalle ennen opintojakson alkua.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Harjoittelun pituus on viisi viikkoa eli 200 tuntia. Harjoittelun aikana olevat mahdolliset kirjalliset tehtävät eivät vähennä harjoittelun tuntimäärää. Harjoitteluyksikkö voi halutessaan teettää opiskelijalla kirjallisia tehtäviä, jotka eivät vähennä harjoittelutuntimäärää. Harjoittelun ajalle osuvat pyhäpäivät eivät vähennä harjoittelun tuntimäärää. Harjoittelun tunteja ei voi myöskään korvata kirjallisella tehtävällä, vaan opiskelijan tulee suorittaa koko harjoittelu kliinisessä ympäristössä. Toteutukseen kuuluvat laboraatiot ja simulaatiot järjestetään koululla. Näihin varattu tuntimäärä on läsnäolo-opetuksena noin 20 tuntia. Näiden lisäksi opiskelija valmistautuu laboraatioihin ja simulaatioihin erillisten ohjeistusten mukaisesti siten, että yhteensä laboraatioihin ja simulaatioihin käytetty aika on noin 67 tuntia. Mikäli opiskelijalle tulee harjoittelun aikana sairauspoissaoloja, sovitaan niiden korvaamisesta yksilöllisesti harjoittelua ohjaavien opettajien (Marika Lähdetniemi ja Kirsi Halme) kanssa.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty

Opiskelija suoriutuu harjoittelusta odotetusti, hän noudattaa harjoitteluyksikön toimintatapoja ja saavuttaa asetetut tavoitteet. Lisäksi opiskelija tekee vaadittavat harjoittelutunnit.

Lisätietoja opiskelijoille

Harjoittelun aikana opiskelija sitoutuu noudattamaan harjoitteluyksikön ohjeistuksia (esimerkiksi työaikojen suhteen KVTES). HUS:iin menevät opiskelijat perehtyvät HUS:n Opiskelijaohjauksen käsikirjaan (löytyy hus.fi -sivustolta). Laboraatio ja simulaatiotunneille pukeudutaan asianmukaisesti "työasuun" sekä noudatetaan aiemmin annettuja aseptiikan ohjeistuksia.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Arviointikriteerit ks. liite.
Osaamisen arvioinnissa käytetään arviointikriteereiden tasoa edistynyt.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Arviointikriteerit ks. liite.
Osaamisen arvioinnissa käytetään arviointikriteereiden tasoa edistynyt.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Laboraatiot ja simulaatiot edellyttävät aktiivista ja pakollista osallistumista. Nämä tulee olla suoritettuna ennen harjoitteluun lähtemistä eikä niitä voi korvata harjoittelussa. Harjoittelu arvioidaan kokonasuutena hyväksytty/hylätty. HUS:n sairaaloissa noudatetaan HUS Opiskelijaohjauksen käsikirjaa, johon opiskelija perehtyy ennen harjoitteluun lähtemistä. Lisäksi opiskelija perehtyy Metropolia Ammattikorkeakoulun harjoittelua koskeviin ohjeistuksiin ennen harjoitteluun lähtemistä. Opiskelijalla tulee olla hyväksyty suoritus Päivystyspotilaan hoitotyön opintojakson lääkelaskukokeesta ennen harjoitteluun lähtemistä. Harjoittelu voidaan evätä, mikäli lääkelaskukoe on suorittamatta.