Siirry suoraan sisältöön

Sisäelinten anatomia ja fysiologia (5 op)

Toteutuksen tunnus: SC00CI38-3005

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.12.2019 - 15.12.2019

Ajoitus

07.01.2020 - 24.05.2020

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kuntoutus ja tutkiminen

Toimipiste

Myllypurontie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 30

Koulutus

  • Osteopatian tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Pirkko-Leena Kuosa

Ryhmät

  • SXF19S1
    Osteopatian tutkinto-ohjelma päivä

Tavoitteet

Opiskelija osaa kuvata veren koostumuksen ja fysiologisen merkityksen. Hän osaa selittää verenkiertoelimistön ja hengityselimistön rakenteen ja toiminnan sekä toiminnan säätelyn. Hän osaa selittää lymfaattisen järjestelmän toiminnan puolustusjärjestelmässä, nestekierrossa ja rasvojen imeytymisessä. Opiskelija osaa selittää ruoansulatuselimistön, lisääntymiselimistön ja virtsanerityselimistön rakenteen ja toiminnan sekä toiminnan säätelyn. Hän osaa kuvata, miten elimistö säätelee solunulkoisen nesteen määrää, osmoottista painetta sekä pH-tasapainoa. Opiskelija osaa selittää elimistön lämmönsäätelyn perusmekanismit. Hän ymmärtää umpieritysjärjestelmän merkityksen elimistön toiminnan säätelyssä ja osoittaa sen tietämällä rauhasten hormonituotannon ja hormonien vaikutukset kohdesoluihin. Opiskelija osaa selittää aistinelinten rakenteen ja toiminnan perusteet. Hän käyttää keskeisistä rakenteista ammatillista terminologiaa.

Sisältö

Veri. Verenkiertoelimistö. Lymfaattinen järjestelmä. Hengityselimistö.
Ruoansulatuselimistö. Virtsanerityselimistö. Solunulkoisen nesteen määrän, osmoottisen paineen ja pH:n säätely. Lämmönsäätely. Lisääntymiselimistö. Hormonaalinen säätelyjärjestelmä. Aistinelinten rakenne ja toiminta. Keskeinen ammatillinen terminologia.

Oppimateriaalit

Sand, O ym. 2011: Ihminen. Fysiologia ja anatomia. WSOYpro
Luentomateriaali

Opetusmenetelmät

Aktivoiva luento, tehtävät, laboraatio

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Kokeet:
10.3.2010, 8.4.2020 ja 30.4.2020
Uusinnat:
SU202006 (9.6.2020)
SU202008 (syksyn 2. uusintatentti)

Uusinnoissa voi suorittaa minkä tahansa puuttuvan osakokeen tai useamman kerrallaan. Jos haluaa korottaa, on koko anatomian osuus tentittävä yhdessä uusinnassa uudelleen.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

50 tuntia kontaktiopetusta, 85 tuntia itsenäistä opiskelua.

Sisällön jaksotus

Tenttialueeseen ei oteta mukaan aisteja. Aisteista opiskelijat tekevät ryhmissä esityksen, joka esitetään ryhmälle kontaktitunilla.

Lisätietoja opiskelijoille

Erityisen tuen päätökset: Mikäli opiskelijalla on erityisen tuen päätös, joka vaikuttaa opintojakson suorittamiseen, tulee opiskelijan olla yhteydessä opintojaksototeutuksen vastuuopettajaan heti ilmoittautumisajan päätyttyä.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija käyttää keskeisiä ja asianmukaisia ammattikäsitteitä sekä tekee valintoja oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija tunnistaa oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija erittelee keskeisten ja asianmukaisten ammattikäsitteiden välisiä suhteita sekä perustelee valintojaan oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija erittelee oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija erittelee ja arvioi keskeisten ja asianmukaisten ammattikäsitteiden välisiä suhteita sekä tekee valintoja vertaillen vaihtoehtoja oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija arvioi oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija käyttää keskeisiä ja asianmukaisia ammattikäsitteitä sekä tekee valintoja oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija tunnistaa oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

3 koetta

Hylätty (0)

Hylätty (0)
Opiskelijan vierasperäisen terminologian hallinta on alle 50% kysytystä.
Opiskelija käyttää virheellisesti vierasperäisiä ammattikäsitteitä.
Opiskelija ei osaa nimetä anatomisia rakenteita eikä muista niiden merkitystä.Opiskelija ei osaa mainita elinten toimintaa sääteleviä tekijöitä.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Tyydyttävä (1-2)
Opiskelijan vierasperäisen terminologian hallinta on vähintään 50% kysytystä.
Opiskelija käyttää systemaattisesti vierasperäisiä ammattikäsitteitä.
Opiskelija tunnistaa anatomiset rakenteet ja toistaa niiden merkityksen.Opiskelija luettelee elimistön toimintaa säätelevien tekijöiden vaikutuksia elimiin.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Hyvä (3-4)
Opiskelijan vierasperäisen terminologian hallinta on vähintään 75% kysytystä.
Opiskelija käyttää asiantuntevasti vierasperäisiä ammattikäsitteitä: hän esim. nimeää lihasten origot ja insertiot ja nivelpinnat latinaksi.
Opiskelija tunnistaa ja kuvaa anatomiset rakenteet ja löytää rakenteen ja toiminnan välisiä yhteyksiä.Opiskelija kuvaa elimistön toimintaa säätelevien tekijöiden vaikutuksia elinjärjestelmiin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kiitettävä (5)
Opiskelijan vierasperäisen terminologian hallinta on vähintään 90% kysytystä.
Opiskelija käyttää laaja-alaisesti ja asiantuntevasti vierasperäisiä ammattikäsitteitä esimerkiksi essee-kysymyksiin vastatessaan.
Opiskelija tunnistaa anatomiset rakenteet ja selittää niiden toimintaa analysoimalla rakenteen ja toiminnan välisiä yhteyksiä. Opiskelija kuvaa elimistön toiminnan säätelymekanismeja ja analysoi säätelyn vaikutuksia elinjärjestelmiin ja elinjärjestelmien väliseen yhteistyöhön.