Siirry suoraan sisältöön

Henkilöstön ja verkostojen ennakoiva johtaminen (5 op)

Toteutuksen tunnus: S000DJ91-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.05.2019 - 15.05.2019

Ajoitus

21.10.2019 - 31.12.2019

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kuntoutus ja tutkiminen

Toimipiste

Myllypurontie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 80

Koulutus

  • Sosiaali-ja terveysalan palvelujen ja liiketoiminnan johtamisen tutkinto-ohjelma (YAMK) (Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala)
  • Kliinisen asiantuntijuuden tutkinto-ohjelma sosiaali- ja terveysalalla (YAMK)
  • Sosiaali-ja terveysalan palvelujen ja liiketoiminnan johtamisen tutkinto-ohjelma (YAMK, Yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon ala)

Opettaja

  • Sirkka Rousu

Vastuuopettaja

Marjatta Komulainen

Ryhmät

  • L0918S6
    Sosiaali-ja terveysalan palvelujen ja liiketoiminnan johtamisen tutkinto-ohjelma
  • S2018S6
    Sosiaali-ja terveysalan palvelujen ja liiketoiminnan johtamisen tutkinto-ohjelma

Tavoitteet

Opiskelija osaa tulkita organisaation strategisten muutosten merkitystä ja soveltaa sitä henkilöstöstrategian mukaiseen johtamiseen. Hän on muutosagentti, joka osaa ennakoida henkilöstön osaamisen muutostarpeita. Hän osaa monipuolisia työkaluja käyttäen arvioida ja kehittää henkilöstön osaamista ja varmistaa toiminnallaan, että organisaation tulevaisuuden osaamistarpeet tulevat tyydytetyksi. Opiskelija arvostaa henkilöstön moninaisuutta ja osaa hyödyntää sitä osaamisen ja verkostojen johtamisessa. Opiskelija osaa kartoittaa tulevaisuuden kannalta strategisesti tärkeät kumppaniverkostot ja mieltää verkostojen johtamisen tärkeäksi johtamistoiminnan osaksi. Opiskelija omaa kulttuurisen kompetenssin ja osaa toimia organisaationsa kannalta tärkeissä kotimaisissa ja kansainvälisisä verkostoissa. Lisäksi hän osaa kehittää sekä organisaation sisäisiä, että ulkoisia verkostoja. Hän on organisaatiokulttuurin kehittäjä joka osaa tukea henkilöstön sisäistä motivaatiota sekä verkostomaista ja itseohjautuvien tiimien toimintaa.

Sisältö

- tulevaisuuden trendien seuranta ja niiden merkityksien tunnistaminen
- henkilöstöstrategia osana organisaation strategiaa
- henkilöstön strategialähtöinen johtaminen ja sen arviointi
- kulttuurinen kompetenssi moninaisuuden johtamisessa
- verkostojen strategialähtöinen johtaminen ja kehittäminen
- motivaation johtaminen ja itseohjautuvat tiimit

Aika ja paikka

Lähiopetus on Myllypuron toimitiloissa

Oppimateriaalit

Hakola Liinamaaria (toim.) 2016. Tee tästä nyt tolkkua! Tolkunteko suomalaisissa yrityksissä. VVT Technology 269. pdf- julkaisuna opintojakson työtilassa saatavilla.
Koivunen Niina & Kultalahti Susanna (toim.) 2019. Meidän Riitta – Tutkija, opettaja ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Juhlakirja professori Riitta Viitalan 60-vuotisjuhlan kunniaksi. Acta Wasaensia 419. Vaasan yliopisto. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-476-857-3
Martela Frank - Jarenko Karoliina (toim.) 2017: Itseohjautuvuus: Miten organisoitua tulevaisuudessa? http://verkkokirjahylly.almatalent.fi.ezproxy.metropolia.fi/teos/BAEBBXXTBBAED#kohta:ITSEOHJAUTUVUUS((20)
Sydänmaanlakka Pertti 2012. Älykäs johtaminen 7.0. Miten kasvaa viisaaksi johtajaksi? Talentum.
Sydänmaanlakka Pentti (toim.) 2014. Tulevaisuuden johtaminen 2020. Pertec.
Syväjärvi Antti & Pietiläinen Ville (toim.) 2016. Inhimillinen ja tehokas sosiaali- ja terveysjohtaminen. Suomen Yliopistopaino Oy – Juvenes Print. Tampere
https://tampub.uta.fi/bitstream/handle/10024/100410/Syvajarvi_%26_Pietilainen_OA.pdf?sequence=1.
Timonen Liisa, Mäkelä Jaana & Raivio Anne-Mari (toim.) 2015. Moninaisuus on hyvän työyhteisön ominaisuus. pdf- julkaisuna opintojakson työtilassa saatavilla.
Virtanen Petri & Stenvall Jari 2015. Älykkäiden julkisorganisaatioiden aika. Teoksessa Ursin, Pekkola, Stenvall (toim.) Felix byrokratia. Juha Vartolan sekä hallintotieteen 50 v. juhlakirja. Pdf:nä työtilassa.
Virtanen Petri, Suoheimo Maria, Lamminmäki Sara, Ahonen Päivi ja Suokas Markku 2011. Matkaopas asiakaslähtöisten sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämiseen. Tekesin katsaus 281/2011. https://www.tekes.fi/globalassets/julkaisut/matkaopas.pdf.
www.ennakointikupla.fi
https://www.sitra.fi/julkaisut/megatrendikortit/
——————-
Valtio työantajana
https://vm.fi/valtio-tyonantajana/henkilostojohtamisen-tuki
esimerkkinä Siun Soten henkilöstöstrategia
https://docplayer.fi/60315693-Henkilostostrategia.html
Henkilöstösuunnittelu johdon, HR:n ja esimiesten vuoropuheluna
https://www.youtube.com/watch?v=N_OnZBiar8g&feature=youtu.be
Työn uusjako - Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattiryhmien työnkuvien ja keskinäisen työnjaon kohdistaminen ja tehostaminen SOTE-reformissa 2017, Valtioneuvoston kanslia
http://tietokayttoon.fi/julkaisu?pubid=21805
Verkostoituvat sote-yritykset -hanke esimerkkinä verkottumisen merkityksestä
https://www.lamk.fi/fi/hanke/versote

Opetusmenetelmät

8.11. lähiopetus: Ennakoinnista. Sote-organisaation strategioissa henkilöstön merkitys ja asema, henkilöstöpolitiikan johtaminen. Henkilöriskinhallinta johdon strategisena työvälineenä. Henkilöstö & strategia
3.12. lähiopetus: Sote-organisaation ekosysteemit ja kumppanuuksien ennakoiva kehittäminen ja johtaminen. Kumppanuus, ekosysteemi & strategia. Leaderment (Sydänmaanlakka: integroi managementin ja leadershipin).

Oppimistehtävä: palautus 18.12.2019 opintojakson työtilaan.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Jakson suoritus ja arviointi

Oppimistehtävä, arviointi hyv./hyl. Palautus 18.12.2019 opintojakson työtilaan.

Oppimistehtävän kuvaus:

1.Teema:
Kuvaa millainen on työpaikkasi (nykyinen tai jokin aiempi) henkilöstöstrategia.
Arvioi sen kytkeytymistä työpaikkasi strategiseen suunnitteluun, strategian toimeenpanoon ja näiden prosessien johtamiseen.
Pohdi miten hyvin työpaikkasi strategiassa ennakoidaan henkilöriskejä ja miten niitä hallitaan.
Miten kehittäisit henkilöriskinhallintaa?

2.Teema:
Miten kuvaisit työpaikkasi nykyistä ekosysteemiä?
Mitkä ovat ekosysteeminne tärkeimmät toimijat?
Mikä on oman organisaationne rooli tässä ekosysteemissä?
Miten ja miksi ekosysteemiänne/ekosysteemejänne tulisi kehittää? Miten ekosysteemiä (jossa organisaationne toimii) johdetaan?

3.Teema:
Miten johdat omaa esimiestäsi?
Arvioi seitsemän säännön toteutumista omassa toiminnassasi.
Mitä olet oppinut oman esimiehesi tavasta johtaa?
(Sydänmaanlakka 2012, 167- säännöt oman esimiehen johtamiseen) pdf:nä opintojakson työtilassa.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osoittaa osaamisen arviointikohteissa hallitsevansa opintojakson perussisällön, mutta itsenäisessä tiedon hankinnassa, tulkinnassa ja kyvyssä soveltaa oppimaansa työelämän kontekstiin on puutteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osoittaa osaamisen arviointikohteissa hallitsevansa hyvin opintojakson sisällön. Hän hankkii aktiivisesti tietoa ja tulkitsee sen keskeisiä yhteyksiä työelämään. Hänellä on kyky analysoida oppimaansa ja soveltaa opittua työelämän kontekstiin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osoittaa osaamisen arviointikohteissa hallitsevansa monipuolisesti ja laajasti opintojakson sisällön. Hänellä on erinomainen tarkoitusta vastaava tiedonhankinnan osaaminen. Hän osoittaa tekemissään ratkaisuissa itsenäisyyttä, vastuullisuutta ja kykyä ohjata muita. Hänen kykynsä soveltaa oppimaansa työelämän kontekstiin osoittaa luovuutta ja laaja-alaisuutta.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty: Opiskelija osoittaa (osaamisen arviointikohteissa) hallitsevansa opintojakson perussisällön, mutta itsenäisessä tiedon hankinnassa, tulkinnassa ja kyvyssä yhdistää oppimaansa työelämän kontekstiin on puutteita.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Oppimistehtävä arvioidaan hyväksytty / täydennettävä, ja palautteiden korjaamisen jälkeen hyväksytty. Hyväksymiskriteerit vastaavat tyydyttävää tasoa.

Lisätiedot

AHOT (Aikaisemmin hankitun osaamisen tunnustaminen)

Opintojakson voi hyväksi lukea aikaisemmin hankitun osaamisen perusteella, jos opiskelijalla vastaavan sisältöiset aiemmat opinnot ja/tai hän on työskennellyt pitkään tätä osaamista vaativissa vastuullisissa esimiestehtävissä.