Siirry suoraan sisältöön

Suojamateriaalit, muovit ja modernit materiaalit (5 op)

Toteutuksen tunnus: KX00DM46-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

29.11.2021 - 31.12.2021

Ajoitus

10.01.2022 - 11.02.2022

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Media, muotoilu ja konservointi

Toimipiste

Hämeentie 135

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 15

Koulutus

  • Konservoinnin tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Kirsi Perkiömäki
  • Päivi Ukkonen

Vastuuopettaja

Päivi Ukkonen

Ryhmät

  • KXA18S1
    Konservoinnin tutkinto-ohjelma päivä

Tavoitteet

Opiskelija perehtyy konservoinnin käyttämiin suojamateriaaleihin, muoveihin ja moderneihin materiaaleihin. Opintojaksolla tutustutaan eri materiaalilaatujen soveltuvuuteen eri esineryhmien suojaamiseksi ja perehdytään materiaalien ikääntymiseen opintojakson pääpainon ollessa muovimateriaaleissa. Opiskelija oppii tunnistamaan muoveja ja osaa arvioida niiden ikääntymisominaisuuksia ja niiden soveltuvuutta konservointikäyttöön.

Sisältö

Esineiden suojaaminen museoympäristössä. Suojamateriaalien valintakriteerit, ikääntymisominaisuudet ja soveltuvuus eri esine- ja materiaaliryhmille. Muovien tunnistaminen ja ikääntyminen.

Aika ja paikka

Metropolia Ammattikorkeakoulu, Konservonnin tutkinto-ohjelman tilat, Hämeentie 135 D. Kurssin aikana voidaan tehdä vierailuja kampuksen ulkopuolelle.

Oppimateriaalit

Lehtorin antamat kirjallisuusluettelot ja luentomateriaalit ennen opintojakson alkua ja sen aikana.

Opetusmenetelmät

Esittävä luento, lähiopetus, ongelmakeskeinen opetus, ohjatut harjoitukset, itsenäiset harjoitustehtävät, itsenäinen työ kirjallisuuden parissa, mahdolliset ekskursiot. Opetus on suomeksi.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

ei tentittävissä

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei muita toteutustapoja.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelijan viikkotyömäärä 1,5 opintopistettä kohti on 40 tuntia, josta noin 15 - 20 tuntia on kontaktiopetusta lehtorin kanssa. Loput tunneista osoitetaan joko itsenäiseen työskentelyyn kirjallisuuden parissa tai itsenäiseen käytännön työhön. 1 opintopiste (op) vastaa työmäärältään 27 tuntia (h).

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakson aikana opiskelijan on käytännön harjoitustöiden ohella perehdyttävää annettuun kirjallisuuteen.

Kurssi toteutetaan projektimuotoisena oppimisena, Lähtökohtana on työn tekeminen ja sen kautta oppiminen. Opiskelijalla itsellään on rooli tutkivana oppijana.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelijalla on paljon poissaoloja. Aktiivisuus luennoilla ja tehtävissä on heikkoa ja oppilaalla on vaikeuksia ryhmätyöskentelyssä.
Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet heikosti. Omaksutun tiedon taso on heikko ja opintojakson tehtävistä näkyy, että aiheeseen ei ole juurikaan paneuduttu. Opiskelija ei hallitse muoviin liittyviä materiaaliopillisia ilmiöitä eikä suojamateriaaleille asetettavia laadullisia ominaisuuksia. Opiskelija ei hallitse aiheeseen liittyvää ongelmanratkaisua. Opiskelijan kyky soveltaa teoriaa käytäntöön on puutteellista.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet hyvin.
Opiskelija ymmärtää opintojakson aiheen merkityksen ammattialalle ja siihen liittyvät syy- ja seuraussuhteet. Omaksutun tiedon taso on hyvä ja opintojakson tehtävistä näkyy, että opiskelija osaa soveltaa teoriaopinnot käytännön työskentelyssä.
Opiskelija ymmärtää museoesineiden suojaamiseen liittyvät materiaaliopilliset ilmiöt ja osaa niiden valinnassa käytettävät kriteerit. Opiskelija osaa tunnistaa muoveja.
Opiskelija on toiminut opinnoissaan aika- ja tehtävätavoitteet saavuttaen. Opintojakson tehtävistä näkyy, että opiskelija on paneutunut aiheeseen. Kehittyäkseen edelleen opiskelija tarvitsee kuitenkin vielä ohjausta ja tukea. Opiskelijalla ei juuri ole poissaoloja. Aktiivisuus luennoilla ja tehtävissä on hyvä ja ryhmätyöskentely sujuu.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee opintojakson tavoitteet erinomaisesti.
Opiskelija suorittaa opintojakson ja siihen liittyvät tehtävät hallitusti ja aikataulussa. Opiskelija osaa soveltaa oppimaansa ammattialansa vaatimusten mukaisesti ja hallitsee työhön liittyvät prosessit ja toimenpiteet. Opiskelija ymmärtää ja osaa ennakoida opeteltaviin ammattialansa asioihin liittyvien toimintojen syy- ja seuraussuhteet.
Opiskelija osaa kehittää omaa toimintaansa sekä konservoinnin menetelmiä ja materiaalien käyttöä että osoittaa perusteltua kriittistä ajattelua. Työskentely on ollut riittävän itsenäistä. Opiskelija hallitsee kokonaisuuden sekä teoreettisesti että käytännössä.
Opiskelija on osallistunut opetukseen aktiivisesti ja rakentavasti ja on toiminut ryhmän jäsenenä kannustavasti ja ryhmätyöskentelyä vahvistavasti.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet vähintäänkin tyydyttävästim ks. arviointikriteerit 1-2.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi perustuu opiskelijan jatkuvaan arviointiin sekä opintojaksolle osallistumiseen, käytännön harjoitustehtävien tekoon ja niiden arviointiin.

Lisätiedot

Arviointi perustuu tuntityöskentelyyn, läsnäoloon ja aktiiviseen osallistumiseen ja tehtyihin tehtäviin.
Läsnäolon minimimäärä 80% ja hyväksytysti tehdyt harjoitustehtävät.