Siirry suoraan sisältöön

Johtaminen ja yrittäjyys (5 cr)

Code: SX00BN80-3066

General information


Enrollment

02.05.2019 - 15.05.2019

Timing

01.08.2019 - 31.12.2019

Number of ECTS credits allocated

5 op

Mode of delivery

Contact teaching

Unit

Terveys

Campus

Myllypurontie 1

Teaching languages

  • Finnish

Seats

20 - 70

Degree programmes

  • Terveydenhoitotyön tutkinto-ohjelma
  • Kätilötyön tutkinto-ohjelma

Teachers

  • Sirkka Rousu

Teacher in charge

Kati Ylikahri

Groups

  • SXQ17K1
    Terveydenhoitotyön tutkinto-ohjelma
  • SXL17K1
    Kätilötyön tutkinto-ohjelma

Objective

Students
- understand the significance of health care development and are aware of its core organizational structures
- perceive the significance of management of efficient work communities and groups to promote the quality of care and service
- are aware of their responsibilities concerning self-management and update on their work-related skills
- are able to develop their overall responsibility towards client/patient care and are able to coordinate the holistic care of patients and clients according to their individual responsibility
- understand the basics of the financial structure of health care and know how to carry out cost-efficient actions
- understand the significance of entrepreneurship for society and the basics of health care entrepreneurship
- understand and recognize career development possibilities from the content-based and administrative viewpoint regarding their profession and work as well as their significance and responsibility from the social perspective.

Content

Social challenges and their impact on the development of health care and health services
Organizational structures and management systems of health care
Differences between various management theories and leadership practices
Management and quality of care and services
Working life skills: supervisory management and work community skills
Self-management and developing one’s own competence
Financing of health care, objectives of financial management and budgeting
The juxtaposition of public and private services: collaboration, tendering, reforming financial models and producing services
Basics of entrepreneurship
The significance of the private sector and forms of entrepreneurship to the social and health care sector
Possibilities for career development

Location and time

Opintojakson orientaatio 9.9.2019 klo 12-45-16, Myllypuron kampuksella.
Tentti lähiopetustunnilla pe 27.9.2019 klo 9-12. Myllypuron kampuksella.

Materials

Kirjallisuus
Opintojakson tenttiä varten on luettava ainakin Laaksonen & Ollila Lähijohtamisen perusteista terveydenhuollossa sekä Viitala & Jylhä: Liiketoimintaosaaminen. Lisäksi kannattaa tutustua myös hyvinvointialan yrittäjyyteen (alla).
————————-
Johtaminen terveysalalla:

Laaksonen Hannele & Ollila Seija 2017. Lähijohtamisen perusteet terveydenhuollossa.
Yrittäjyys hyvinvointialalla

Haapa-aho Marja 2014. HYVINVOINTIALAN YRITTÄJYYS. Näkemyksiä hyvinvointialan yrittäjyyden tulevaisuudesta. Metropolia Ammattikorkeakoulu. http://hyrrat.metropolia.fi/wp-content/uploads/2014/10/Hyvinvointialan-yritt%C3%A4jyys.-N%C3%A4kemyksi%C3%A4-hyvinvointialan-yritt%C3%A4jyyden-tulevaisuudesta..pdf

Hesso Johannes 2013. Hyvä liiketoimintasuunnitelma. Helsinki: Kauppakamari.
Hesso Johannes 2012. Rakenna hyvinvointialan menestystarina. Helsinki: Kauppakamari.

Hyrrät -reittejä hyvinvointialan yrittäjyyteen. Metropolian TKI-hankkeen sivusto. http://hyrrat.metropolia.fi/?page_id=2443 - kannattaa tutustua

Kainlauri, A. 2007. Ideasta hyvinvointialan yrittäjäksi. Helsinki: WSOYpro.
Kansikas, J. 2007. Kasva yrittäjyyteen. Helsinki: Talentum.
Karjalainen, L. 2013. Yrittäjän talousopas. Helsinki: Gaudeamus.

Saarelainen Esa 2913. Kohti menestyvää liiketoimintamallia. Suomen Liikekirjat. Saarijärven Offset Oy.

Yrityksen perustajan opas. Suomen Uusyrityskeskukset ry. https://www.uusyrityskeskus.fi/tyokalupakki/perustamisopas-alkavalle-yrittajalle/

Tenhunen, L. 2004. Yrittäminen sosiaali- ja terveysalalla. Järvenpää: Yrityssanoma.

Viitala Riitta & Jylhä Eila 2013. Liiketoimintaosaaminen. Menestyvän yritystoiminnan perusta. Helsinki: Edita Publishing Oy.

Yritys-Suomi www-sivut. https://yrityssuomi.fi/web/guest/tuotteen-kilpailuetu

Välttämätöntä tietää, kun palveluja myydään julkiselle sektorille tai yhteisöille, jotka saavat enemmän kuin puolet rahoituksestaan julkisen toiminnan kautta

SIKSI TUTUSTU MYÖS NÄIHIN:

Julkisten hankintojen neuvonta: https://www.hankinnat.fi/

EK:n ohjeistus yrityksille: https://ek.fi/mita-teemme/yrityslainsaadanto/hankintalaki/hankintalain-ohjeistus-yrityksille/

Teaching methods

Opettajan opetustunnit huomioonottaen lähiopetus toteutuu yhtenä orientaatiokertana (4 h) syyskuussa 9.9.2019 klo 12.45-16, ja suorituksena tentti, joka toteutuu lähiopetustunnilla pe 27.9.2019 klo 9-12. Lisäksi aiheesta toteutetaan verkkokeskustelu.

Exam schedules

Yleisinä tenttipäivinä, normaalit uusintamahdollisuudet.

Evaluation scale

0-5

Assessment criteria, satisfactory (1)

See a separate framework for evaluation. When evaluating the competences, the evaluation criteria for competent/intermediate level is used.

Assessment criteria, approved/failed

Student
- can search for knowledge resourcefully utilizing sources of the field and uses the knowledge base of the field
- is familiar with the knowledge base and core components of the profession
- has adequate professional skills to work in the profession
- can work in a client-oriented way
- solves professional tasks and problems
- works safely and in accordance with the ethical principles of the field
- displays competence benefitting groups or projects
- is able to evaluate personal strengths and weaknesses and development needs