Iloa ja hyvinvointia ruoasta - lapsilähtöinen ruokakasvatus (5 cr)
Code: KO00EU70-3001
General information
Enrollment
03.05.2021 - 16.05.2021
Timing
03.09.2021 - 15.10.2021
Number of ECTS credits allocated
5 op
Virtual portion
5 op
Mode of delivery
Distance learning
Unit
Terveys
Teaching languages
- Finnish
Seats
0 - 40
Degree programmes
- Terveydenhoitotyön tutkinto-ohjelma
- Degree Programme in Social Services
- Sosiaalialan tutkinto-ohjelma
Teachers
- Ulla Marjosola
- Merja Lahdenperä
- Satu Hakanen
Teacher in charge
Merja Lahdenperä
Groups
-
VAKA21Varhaiskasvatuksen polku
-
VAKAS21Varhaiskasvatuksen polku sosionomeille
Objective
- a student understands what food education in early childhood means and what are the dimensions of food education
- a student understands the principles of recommended food education and its meaning for child’s growth, wellbeing, health and oral health.
- a student understands the principles of nutritionally sufficient and health promoting nutrition
- a student can act according to legislation, regulations and recommendations related to food education in early childhood
- a student can apply the essential content and methods of food education in his own actions
- a student can search evidence based knowledge for supporting own choices
- a student can evaluate food education and develop corresponding actions
Content
-the significance and background of food education, aims and principles
- the principles of recommended food education and its meaning for child’s growth, well-being, health and oral health
- the impacts and consequences of food education for child’s health and well-being
- multidisciplinary in food education
- the procedures of child’s respectful food education and practical means for implementing of it
- child-friendly, cultural differences, surroundings and supporting in food education
- implementation of food education with multidisciplinary cooperation and families
- evaluating and developing food education
Materials
Syömisen ilo - varhaiskasvatuksen ruokailusuositus 2018
Sydänliiton Neuvokas ruokakasvattaja -materiaali
Teaching methods
Opintojakso suoritetaan Moodlessa, mutta se sisältää kaksi kaikille yhteistä etätapaamista, joissa läsnäolovelvoite. Opintojaksolle pääsy edellyttää aiheeseen orientoivan ennakkotehtävän palautuksen 3.9. mennessä sekä osallistumisen orientaatioon kyseisenä päivänä klo 14-15.30. Loppuseminaariin (etänä) tulee osallistua 15.10. klo 9-12.
Moodlessa tehdään itseohjautuvasti oppimistehtäviä (yksilö ja/tai ryhmätehtäviä, dialogia sekä vertaisarviointia). Tehtävien aikataulutus ohjeellisilla palautuspäivillä. Tarkentuu myöhemmin. Loppuseminaarissa esitettävää ruokakasvatustapahtuma-tehtävää voidaan käyttää myöhemmin hyödyksi Metropolian HyMy-kylän toiminnassa.
Exam schedules
Ei tenttiä.
Student workload
5 credits = 135 h (1 credit = 27 h)
Further information
Orientaatiossa 3.9. läsnäolovelvoite.
Tutkintosääntö: "Opiskelija vahvistaa paikkansa opintojaksototeutuksella olemalla läsnä opetuksen alkaessa tai muutoin opettajan kanssa erikseen sovitulla tavalla, joka voi esimerkiksi olla ensimmäisen oppimistehtävän palautus. Jos opiskelija ei sairauden vuoksi pysty osallistumaan opetuksen alkuun, hän voi myös vahvistaa opiskelupaikkansa ilmoittamalla siitä opettajalle etukäteen."
Opintojaksolle pääsy edellyttää myös orientoivan ennakkotehtävän palautuksen ja hyväksytyn tekemisen määräaikaan 3.9. mennessä. Lisätietoja opintojaksosta sekä ohjeet ennakkotehtävään Moodlen työtilassa. Moodle avataan 30.8.2021. Opintojaksolle ilmoittautuneet tulevat saamaan tästä tarkemmat ohjeet.
Kyseessä on opintojakso, joka on laadittu yhteistyössä Suomen Sydänliiton kanssa Sydänliiton koordinoimassa ruokakasvatushankkeessa. Jotta opintojakson sisältöä voidaan kehittää edelleen eteenpäin, sisältyy siihen opiskelijan itsearviointi omasta oppimisestaan sekä palaute käytetystä materiaalista.
Opettajilla on 4 viikkoa aikaa antaa arvosana toteutuksen päättymisen jälkeen.
Opettajan laatimat tehtävät ja materiaalit ovat Tekijänoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Näitä tehtäviä ja materiaaleja ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen on sallittua vain opettajan luvalla.
Evaluation scale
0-5
Assessment criteria, satisfactory (1)
Students can:
- show their familiarization with the knowledge base of the field
- distinguish everyday knowledge from scientific knowledge
- use the concepts of the field appropriately
- evaluate their strengths and development needs
- show they have reached the goals set for the core competence
Assessment criteria, good (3)
Students can:
- search for evidence-based knowledge diversely
- use concepts of the field extensively
- use rational justification for their actions
- focus on their work and develop it
Assessment criteria, excellent (5)
Students can:
- use and evaluate evidence-based knowledge critically
- apply the concepts of their field extensively
- evaluate and apply alternative solutions to their decision-making
- work in a goal-oriented way and develop themselves
Assessment criteria, approved/failed
Students can:
- show their familiarization with the knowledge base of the field
- distinguish everyday knowledge from scientific knowledge
- use the concepts of the field appropriately
- evaluate their strengths and development needs
- show they have reached the goals set for the core competence