Siirry suoraan sisältöön

Elintarvikekemia ja ravitsemusoppi (5 op)

Toteutuksen tunnus: TX00DJ43-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.12.2019 - 07.01.2020

Ajoitus

16.03.2020 - 08.05.2020

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

(2016-2018) Puhtaat teknologiat

Toimipiste

Leiritie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 45

Koulutus

  • Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Riitta Lehtinen
  • Jukka Niiranen
  • Pia-Tuulia Laine

Ryhmät

  • TXM19S1
    Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma päivä
  • BIO19
    Bio- ja elintarviketekniikka

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija hallitsee elintarvikkeissa yleisesti esiintyvien sokereiden, tärkkelyksen, proteiinien ja rasvojen kemialliset rakenteet. Hän ymmärtää veden merkityksen elintarvikkeiden säilyvyyden ja niissä tapahtuvien kemiallisten reaktioiden keskeisenä tekijänä ja tietää, missä elintarvikkeissa on mitäkin pääravintoaineita ja minkälaisia reaktioita voi olettaa niissä tapahtuvan eri olosuhteissa. Opiskelija osaa määrittää muutamia ravintoaineita ja tuntee myös eri ravintoaineiden määritysmenetelmien teoreettisen taustan.

Opiskelija ymmärtää eri ravintoaineiden merkityksen elimistössä ja tietää, mistä elintarvikkeista mitäkin ravintoainetta saa. Opiskelija tuntee pohjoismaiset ravitsemussuositukset ja erityisruokavalioiden erityispiirteet.

Opiskelijalla on yleiskäsitys elintarviketeollisuudessa käytettävistä analyysimenetelmistä sekä niiden sovelluksista ja rajoituksista.

Sisältö

- Elintarvikkeiden pääravintoaineiden, hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen, kemialliset rakenteet pääpiirteittäin ja niiden tyypilliset reaktiot ruoanvalmistusprosesseissa
- Vesi elintarvikkeissa; vesipitoisuus ja aw-käsite sekä BET-teoria
- Edellä mainitut kemialliset yhdisteet kasviksissa, hedelmissä, marjoissa, vilja- ja maitotuotteissa, makeisissa, kananmunassa sekä lihassa ja kalassa
- Ihmisen ruoansulatus, ravinteiden imeytyminen, energian saanti ja kulutus
- Pohjoismaiset ravitsemussuositukset, erityisruokavaliot ja terveysvaikutteiset elintarvikkeet
- Eri ravintoaineiden ja kosteuspitoisuuden määrittäminen elintarvikkeista
- Näytteenotto; menetelmät, edustavuus ja näytteiden käsittely
- Elintarviketeollisuudessa hyödynnettävät analyysi- ja monotoroinititekniikat, niiden sovellukset ja rajoitukset

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden alan käsitteisiin ja tietoperustaan
- käyttää oikein yksittäisiä alan käsitteitä
- erottaa arkitiedon tutkituista tiedoista
- toimia yksittäisissä ammatillisissa tilanteissa ohjeistuksen mukaisesti

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden ydinainekseen
- arvioida ja rajata tiedon tarpeen
- toimia hyvin ammattialan tyypillisissä tehtävissä ja tilanteissa

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa
- käyttää alan käsitteitä ja tieto johdonmukaisesti ja asiasisältöä halliten
- arvioida ja käyttää erilaisia tietolähteitä
- soveltaa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti ja vastuullisesti

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden alan käsitteisiin ja tietoperustaan
- käyttää oikein yksittäisiä alan käsitteitä
- erottaa arkitiedon tutkituista tiedoista
- toimia yksittäisissä ammatillisissa tilanteissa ohjeistuksen mukaisesti

Esitietovaatimukset

Biotieteiden perusteet