Siirry suoraan sisältöön

Hyvinvointialan yrittäjyys, johtaminen ja palvelujen tuottaminen (5 op)

Toteutuksen tunnus: SX00BU39-3056

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.12.2019 - 15.12.2019

Ajoitus

16.03.2020 - 24.05.2020

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Kuntoutus ja tutkiminen

Toimipiste

Myllypurontie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 100

Koulutus

  • Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
  • Fysioterapian tutkinto-ohjelma
  • Vanhustyön tutkinto-ohjelma
  • Optometrian tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Soile Bergström
  • Irma Gerstenmaier
  • Sanna Garam
  • Eero Kokko
  • Lauri Narinen

Vastuuopettaja

Soile Bergström

Ryhmät

  • SXB18S1
    Fysioterapian tutkinto-ohjelma päivä
  • SXA19S1
    Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
  • SXC18K2
    Vanhustyön tutkinto-ohjelma
  • SXE17S1
    Optometrian tutkinto-ohjelma

Tavoitteet

Opiskelija tuntee hyvinvointipalvelujen järjestämisen ja tuottamisen eri tavat sekä ohjaavan lainsäädännön.
Opiskelija ymmärtää strategisen johtamisen merkityksen yrityksen toiminnassa sekä erilaisten strategioiden merkityksen yritystoiminnan menestyksen ja tuloksellisuuden taustalla. Hän ymmärtää vision ja perustehtävän määrittelyn tärkeyden sekä työyhteisötaitojen merkityksen työyhteisön hyvinvoinnissa. Opiskelija ymmärtää yrittäjyyden yhteiskunnallisen merkityksen sekä talouden ja toiminnan välisen suhteen. Opiskelija omaksuu yrittäjä-myönteisen asenteen ja ymmärtää yritystoimintaan vaikuttavien tekijöiden merkityksen organisaation kannattavuuteen. Opiskelija pystyy arvioimaan ja kehittämään liikeideoita ja niiden menestymismahdollisuuksia. Opiskelija pystyy kehittämään kustannustehokkaita hyvinvointipalveluita. Opiskelijalla on perusvalmiudet yritystoiminnan aloittamiseen ja hän osaa myös hyödyntää julkisia neuvontapalveluja.

Sisältö

Hyvinvointipalvelujen toimintaympäristö ja palveluja määrittelevä lainsäädäntö, sopimuskäytännöt ja rahoitus.
Yhteiskunnalliset haasteet ja vaikutukset palveluiden tarpeeseen ja tuotantoon. Strateginen ajattelu ja johtaminen. Visio, perustehtävä ja työyhteisötaidot. Erilaiset strategiat. Sisäinen ja ulkoinen yrittäjyys, yrittäjän asenne ja taidot. Palvelujen tuotteistamisen, hinnoittelu ja laatu. Yrityksen perustaminen liikeideasta liiketoimintasuunnitelmaan. Erilaiset yritysmuodot. Hankintamenettelyt ja hankintaprosessi.
Opintojakson sisältöjen painopisteet tarkentuvat toteutussuunnitelmassa.

Aika ja paikka

Opintojakson tarkempi työskentelyaikataulu tulee opintojaksolle hyväksytyille joulukuussa 2019.

Oppimateriaalit

hyrrat.metropolia.fi -sivusto
Lisäksi:
Sekki Antti & Niemi Mika 2016: Menesty Yrittäjänä. Alma Talent
Hiltunen Merja & al. 2007: Hyvinvointiyrittäjän liiketoimintaopas. Ammatinharjoittajasta yrittäjäksi. Tietosanoma.
Kainlauri Anne 2007. Ideasta hyvinvointialan yrittäjäksi. WSOYpro.
Holopainen Tuulikki- Levonen Anna-Liisa 2003: Yrityksen perustajan opas. Edita. (Tai uudempi painos)
Pyykkö Manne, 2011. Minustako yrittäjä?. WSOYpro
Viitala Riitta & Jylhä Eila. 2013: Liiketoimintaosaaminen. Menestyvän yritystoiminnan perusta (löytyy myös e-kirjana)

Opetusmenetelmät

Opintojakso toteutetaan pääasiallisesti verkossa Moodle-oppimisympäristössä. Opintojaksoon kuuluu orientaatioluento/-info, joka on 23.03.2020 14.15 - 16.15 Myllypurossa tilassa MPA4011. Ennen opintojakson aloitusta opintojaksolle hyväksytyille lähetetään Moodlen kirjautumisavain ja opintojaksolle tulee kirjautua annettuna ajankohtana.
Opintojakso vaatii aktiivista osallistumista verkossa tapahtuvaan ryhmäkeskusteluun ja yhteisen tuotteistamistehtävän tekemiseen. Itsenäisenä osuutena yrittäjän haastattelu ja oppimistehtävä (liikeidea/liiketoimintasuunnitelma). Jatkuva ohjaus Moodlessa. Vastuuopettaja Soile Bergström.

AHOT: Ohje ahot-hakemus tekemiseen lähetetään opiskelijoille tammikuussa 2020. ÄLÄ siis tee hakemusta ennen ohjeen tuloa!

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Oppimistehtävien (yksilö) palautus aikataulussa (päivämäärä määritellään myöhemmin).

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei vaitoehtoisia suoritustapoja

AHOT: Ohje ahot-hakemus tekemiseen lähetetään opiskelijoille tammikuussa 2020. ÄLÄ siis tee hakemusta ennen ohjeen tuloa!

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelijan resurssi 5 x 27 tuntia

Sisällön jaksotus

Opintojakso on jaettu neljään osaan.
Kaksi ensimmäistä tehdään yhdessä oman pienryhmän kanssa verkossa ja ovat tiukasti aikataulutettuja. Kaksi muuta osaa ovat itsenäisiä ja aikataulun voi itse suunnitella (palautusaikataulu määritelty).

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakso on tarkoitettu ensisijaisesti otsikossa mainittujen ryhmien opiskelijoille. Opintojaksolle voi ilmoittautua muidenkin tutkintojen opiskelijoita, jos oj sopii opiskelijan aikatauluun ja sinne mahtuu. Muiden ryhmien opiskelijoita otetaan opintojakson vapaille paikoille iloittautumisjärjestyksessä.
-
Hyvinvointialan yrittäjyys, johtaminen ja palveluiden tuottaminen -opintojaksoa toteutetaan useita lukuvuodessa.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa:
- Osoittaa perehtyneisyyden ydinainekseen
- Käyttää oikein yksittäisiä alan käsitteitä
- Etsiä yksittäiseen tilanteeseen tietoa
- Erottaa arkitiedon tutkitusta tiedosta
- Toimia yksittäisissä ammatillisissa tilanteissa ohjeistuksen mukaisesti
- Osoittaa perehtyneisyyden ammattialaansa
- Osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
- Noudattaa turvallisuusohjeita
- Osoittaa perehtyneisyyden ammattialan eettisiin periaatteisiin
- Toimia opiskelijaryhmän jäsenenä

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa:
- Osoittaa perehtyneisyyden alan käsitteisiin ja tietoperustaan
- Arvioida ja rajata tiedon tarpeen
- Toimia hyvin ammattialan tyypillisissä tehtävissä ja tilanteissa
- Toimia monikulttuurisissa ympäristöissä
- Toimia turvallisesti
- Toimia ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti
- Toimia opiskelijaryhmässä

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa:
- Käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti
- Arvioida ja käyttää erilaisia tietolähteitä
- Soveltaa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä
- Toimia erilaisissa tehtävissä, eri toimintaympäristöissä
- Toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti ja vastuullisesti
- Toimia turvallisuus huomioiden
- Perustella toimintaa ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti
- Organisoida opiskelijaryhmän toimintaa

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija osaa:
- Osoittaa perehtyneisyyden ydinainekseen
- Käyttää oikein yksittäisiä alan käsitteitä
- Etsiä yksittäiseen tilanteeseen tietoa
- Erottaa arkitiedon tutkitusta tiedosta
- Toimia yksittäisissä ammatillisissa tilanteissa ohjeistuksen mukaisesti
- Osoittaa perehtyneisyyden ammattialaansa
- Osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
- Noudattaa turvallisuusohjeita
- Osoittaa perehtyneisyyden ammattialan eettisiin periaatteisiin
- Toimia opiskelijaryhmän jäsenenä

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Aktiivinen osallistuminen monialaisen ryhmän verkkokeskusteluun Moodlessa.
Ryhmätehtävät (Hyvinvointialan yrittäyyden erityispiirteet / asiakaslähtöisen ja kannattavan hyvinvointipalvelun muotoilu)
Yrittäjän haastattelu (Johtaminen)
Arvioitava tehtävä: Kannatava oman alan yrityksen liiketoimintaidea /liiketoimintasuunnitelma.