Siirry suoraan sisältöön

Terveyden edistäminen (5 op)

Toteutuksen tunnus: SX00BN78-3042

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

09.04.2020 - 17.05.2020

Ajoitus

01.04.2020 - 18.10.2020

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

TKI-osuus

3 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Kuntoutus ja tutkiminen

Toimipiste

Myllypurontie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 35

Koulutus

  • Suun terveydenhuollon tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Ulla Marjosola
  • Merja Lahdenperä

Vastuuopettaja

Ulla Marjosola

Ryhmät

  • SXP20K2
    Suun terveydenhuollon tutkinto-ohjelma, monimuoto

Tavoitteet

Opiskelija
- osaa selittää terveyden edistämisen teoreettiset lähtökohdat ja eettiset periaatteet
- osaa analysoida väestön terveyskäyttäytymistä ja siihen yhteydessä olevia tekijöitä
- osaa soveltaa ravitsemushoitoa ja -ohjausta kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida terveyttä ja toimintakykyä edistävää toimintaa yksilö-, ryhmä- ja yhteisötasolla yhteistyössä eri asiantuntijoiden kanssa
- osaa käyttää näyttöön perustuvia, vaikuttavia terveyden edistämisen menetelmiä
- ymmärtää yhteiskunnallisen päätöksenteon yhteyden ja kansallisten ja kansainvälisten suositusten merkityksen terveyden ja toimintakyvyn edistämisessä ja osaa nimetä terveyskäyttäytymisen ja terveyspalvelujen seurantamenetelmiä

Sisältö

Terveyden edistämisen keskeiset käsitteet, eettiset ja filosofiset periaatteet
Suomalaisen väestön terveyskäyttäytyminen
Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio
Ravitsemushoito, ravitsemustilan arviointi ja sairauksiin liittyvät erityisruokavaliot osana kokonaishoitoa
Kansalliset ja kansainväliset kansanterveysohjelmat ja suositukset
Terveyserojen kaventaminen
Terveyden ja toimintakyvyn sekä terveystottumusten arviointi
Voimavaralähtöinen terveyskeskustelu ja varhainen puuttuminen
Elintapamuutoksen tukeminen, muutosvaihemalli
Terveyden edistämisen aineistot ja materiaalit
Ryhmän ja yhteisön terveyden edistäminen
Terveystulosten ja vaikutusten seurantamenetelmiä

Aika ja paikka

Kevät 2020 (aikaistettu koronatilanteen vuoksi)
Syksy 2020

Oppimateriaalit

Savola E & Koskinen-Ollonqvist P.2005.Terveyden edistäminen esimerkein.Käsitteitä ja selityksiä.
TEAviisari -tietoa väestön terveyden edistämisestä. www.thl.fi/TEAviisari
www.palveluvaaka.fi
Terveys 2015 -kansanterveysohjelma. http://www.stm.fi/c/document_library/get_file?folderId=42733&name=DLFE-6215.pdf
Cynthia A Stegeman & Judy Ratliff Davis. The dental Hygienist's Guide to Nutritional Care. Third edition.Saunders.
Päivittyvät Moodle -materiaalit

Opettajan laatimat tehtävät ja MATERIAALIT ovat Tekijänoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Tehtäviä JA MATERIAALEJA ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen on sallittua vain opettajan luvalla.

Opetusmenetelmät

Aktivoiva luento kontakti / AC
Ohjatut tehtävät
Verkko-opetus

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

-

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Testit
Verkkotehtävät
Tiimityöt

Kansainvälisyys

-

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Harkinnan varainen AHOT

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

5 op = 135t
2,5 op opiskelu virtuaaliympäristössä
2 op itsenäinen-/tiimiopiskelu
0,5 osallistuminen luennoille

Sisällön jaksotus

1.Elintavat ja oma terveyden kartoitus
2.Health Promotion & Health Literacy - Terveyden edistäminen ja terveyden lukutaito
3.Suomalaisten terveys
4.Elintapojen/ terveystottumusten puheeksi ottaminen ja elintapamuutoksessa, tukeminen
5. Terveyden edistämisen teoriat ja mallit

Lisätietoja opiskelijoille

Opiskelija vahvistaa paikkansa opintojaksototeutuksella olemalla läsnä opetuksen alkaessa tai muutoin opettajan kanssa erikseen sovitulla tavalla, joka voi esimerkiksi olla ensimmäisen oppimistehtävän palautus. Jos opiskelija ei sairauden vuoksi pysty osallistumaan opetuksen alkuun, hän voi myös vahvistaa opiskelupaikkansa ilmoittamalla siitä opettajalle etukäteen.

Orientaatioluennoilla LÄSNÄOLOVELVOITE
Ei ETÄ-yhteyttä.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Arviointikriteerit ks. liite.
Osaamisen arvioinnissa käytetään arviointikriteereiden tasoa edistynyt.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija
- osaa etsiä tietoa monipuolisesti oman ammattialan tietolähteistä ja käyttää alan tietoperustaa
- osoittaa perehtyneisyyden ammattialan tietoperustaan ja ydinainekseen
- osoittaa saavuttaneensa riittävät tiedot pystyäkseen toimimaan ammatillisissa tilanteissa
- osaa toimia asiakaslähtöisesti
- ratkaisee ammatillisia tehtäviä ja ongelmia
- toimii turvallisesti ja ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti
- osaa tuoda osaamisensa ryhmän tai projektin käyttöön
- kykenee arvioimaan omia vahvuuksiaan ja kehittymistarpeitaan

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osallistuminen lähiopetukseen / ETÄ- toteutukseen
Itsenäinen/tiimiopiskelu verkossa
Oma ruokapäiväkirja ja sen raportointi
Oppimistehtävät

Hylätty (0)

Opiskelija ei ole palauttanut kirjallista tehtävää.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Tyydyttävässä tehtävässä teoriavalinta on suppeasti perusteltu, mutta opiskelija osoittaa ymmärtävänsä valitsemansa teorian keskeisen sisällön ja soveltuvuusalueen suuhygienistin työhön. Opiskelija ei ole noudattanut Metropolian kirjallisen työn ohjeita.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Hyvässä tehtävässä opiskelija on kuvannut valitsemansa teorian/mallin monipuolisesti ja osoittaa näin hallitsevansa hyvin teorian keskeiset käsitteet. Hän osaa soveltaa sitä suuhygienistin työhön. Opiskelija osoittaa perehtyneensä valitsemansa teorian lähdekirjallisuuteen ja on noudattanut hyvin Metropolian kirjallisen työn ohjeita.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kiitettävässä tehtävässä opiskelija on kuvannut valitsemansa teorian/mallin mielenkiitoisesti ja yhdistänyt käsitteitä luovasti uutta näkökulmaa tuoden. Näin hän osoittaa paitsi hallitsevansa hyvin teorian keskeiset käsitteet, myös perehtyneensä monipuolisesti valitsemansa teorian lähdeaineistoon. Hän on tuonut teorian avulla uutta näkökulmaa suuhygienistin työhön. Lisäksi hän on noudattanut hyvin Metropolian kirjallisen työn ohjeita.