Siirry suoraan sisältöön

Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 1, fysiologia ja patofysiologia (5 op)

Toteutuksen tunnus: SA00BM12-3007

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

04.05.2020 - 20.09.2020

Ajoitus

19.10.2020 - 22.12.2020

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kuntoutus ja tutkiminen

Toimipiste

Myllypurontie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 29

Koulutus

  • Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Jouko Heiskanen
  • Pirkko-Leena Kuosa

Vastuuopettaja

Toni Nisula

Ryhmät

  • SXA20S1
    Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä

Tavoitteet

Opiskelija osaa selittää tuki- ja liikuntaelimistön rakenteen ja toiminnan vuorovaikutusta kuvaamalla kudosten ominaisuuksia. Hän käyttää tuki- ja liikuntaelimistöön liittyviä vierasperäisiä ammatillisia termejä ja käsitteitä. Opiskelija nimeää luurangon luut ja alaraajan luuston yksityiskohdat ja palpoi alaraajan luustorakenteista tärkeimmät. Hän osaa selittää alaraajan nivelten rakenteen ja toiminnan ja tunnistaa alaraajan lihakset. Opiskelija kuvaa lihasten toimintaa ja analysoi lihasten kiinnityskohtia tuntien tärkeimpiä amputaatioihin liittyviä nivelten virheasentoja. Opiskelija tunnistaa keskeisimpien elinjärjestelmien elimet ja selittää niiden toiminnan peruspiirteet.
Lääketieteelliset:
Patofysiologia 1 op. Opiskelija osaa kuvata tavallisimpien sairauksien synnyn, kehittymisen, sairauksiin liittyviin rakenteelliset muutokset solu- ja kudostasolla sekä paranemisen perusasiat patofysiologian näkökulmasta. Opiskelija osaa soveltaa patofysiologista tietoa oman ammatin näkökulmasta keskeisten sairauksien tutkimiseen ja hoitoon.

Sisältö

•Side-, rusto- ja luukudos
•Poikkijuovaisen lihaksen rakenne ja supistumismekanismi
•Anatomiset tasot, suunnat ja liikeakselit
•Luuranko ja alaraajan luiden yksityiskohdat
•Alaraajan nivelet ja lihakset
•Tuki- ja liikuntaelimistön käsitteiden ja rakenteiden ammatillinen terminologia
•Iho
•Veri ja verenkierto
•Lymfaattinen järjestelmä
•Hengitys
•Ruoansulatus
•Virtsaneritys
•Hormonaalinen säätelyjärjestelmä
Lääketieteelliset:
Patofysiologia 1 op. Patologisen prosessin perusmalli. Sairauksien keskeiset etiologiset tekijät, sairauden kulku ja siihen vaikuttavat tekijät sekä sairauteen liittyvät rakenteelliset muutokset.
Sairastamiseen liittyvät elimistön toiminnalliset häiriötilat ja paranemisen yleiset lain alaisuudet. Patologisten muutosten diagnosointi ja hoidon perusteet.

Oppimateriaalit

1) Gilroy, A. M., MacPherson; B.R. & Ross, L. M. (ed.) 2009: Atlas of anatomy. Latin nomenclature. Thieme. Tai joku muu tuki- ja liikuntaelimistön opiskeluun sopiva anatomian atlas, jossa on ääreishermosto mukana. Anatomian terminologia opiskellaan latinaksi, ei englanniksi.
2) Vierimaa, H. & Laurila, M.: Keho. Anatomia ja fysiologia.
3) Luentomateriaali, tehtävät
4) Suositeltavaa on käyttää myös jotakin digitaalista oppimateriaalia, esim. Metropolian kirjastosta omalle koneelle ladattavaa Visible body -sivustoa.

Opetusmenetelmät

Aktivoiva luento, harjoitustehtävät, ohjatut harjoitukset, verkkotentit ja -tehtävät

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

-

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tuki- ja liikuntaelimistöstä 3 osakoetta:
30.9.2020 (johdanto ja alaraajan luut)
9.10.2020 (alaraajan nivelet)
16.11.2020 (alaraajan lihakset)
Fysiologian koe:
9.12.2020
Uusintatenttitilaisuudet:
SU202101 (25.1.2021)
SU202103 (22.3.2021)
Kummassakin uusinnassa voi suorittaa minkä tahansa puuttuvan osakokeen. Jos opintojakson arvosanaa haluaa korottaa, yhdessä uusinnassa on suoritettava kaikki osakokeet kerrallaan.
Uusintakokeiden ilmoittautumisen aikataulut ja ohjeet OMAn sivulta: Aineistot/opiskelijoille/aikataulut/uusintakoepäivät/sosiaali- ja terveysala

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Erityisen tuen päätökset: Mikäli opiskelijalla on erityisen tuen päätös, joka vaikuttaa opintojakson suorittamiseen, tulee opiskelijan olla yhteydessä opintojaksototeutuksen vastuuopettajaan heti ilmoittautumisajan päätyttyä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Tuki- ja liikuntaelimistö: 3 op (37 kontaktituntia, 44h itsenäistä opiskelua).
Fysiologia: 1 op (12 kontaktituntia, 15h itsenäistä opiskelua).

Sisällön jaksotus

Opintojaksoon sisältyy lääketieteellinen kokonaisuus Patofysiologia 1 op. Toteutetaan luentoina 3 x 4 tuntia ja seminaari. Läsnäolo seminaarissa pakollinen opintojakson suorituksen kannalta. Opettaja Jouko Heiskanen.

Lisätietoja opiskelijoille

Opettajan laatimat tehtävät ja MATERIAALIT ovat tekijänoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Tehtäviä JA MATERIAALEJA ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen on sallittua vain opettajan luvalla.

Torstaisin n. klo 15.45 alkaen on ns. anatomiakioski, jossa saa itsenäisen opiskelun tehtäviä tehdä ja malleja tutkiskella opettajan ohjauksessa opiskelijalähtöisesti. Kioskiin ilmoittaudutaan sähköpostilla Pirkko-Leenalle viimeistään edeltävänä maanantaina.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija käyttää keskeisiä ja asianmukaisia ammattikäsitteitä sekä tekee valintoja oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija tunnistaa oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia. Opiskelija työskentelee ammattieettisten periaatteiden mukaisesti ja toimii vastuullisesti ryhmän jäsenenä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija erittelee keskeisten ja asianmukaisten ammattikäsitteiden välisiä suhteita sekä perustelee valintojaan oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija erittelee oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia.
Opiskelija työskentelee ammattieettisten periaatteiden mukaisesti ja toimii joustavasti ryhmän jäsenenä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija erittelee ja arvioi keskeisten ja asianmukaisten ammattikäsitteiden välisiä suhteita sekä tekee valintoja vertaillen vaihtoehtoja oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija arvioi oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia. Opiskelija työskentelee erilaisissa tilanteissa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti ja toimii ryhmän toimintaa edistäen.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija käyttää keskeisiä ja asianmukaisia ammattikäsitteitä sekä tekee valintoja oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija tunnistaa oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia. Opiskelija työskentelee ammattieettisten periaatteiden mukaisesti ja toimii vastuullisesti ryhmän jäsenenä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tenteissä arviointi 0-5. Kaikilla kokeilla sama painoarvo.
Seminaari patofysiologiasta