Siirry suoraan sisältöön

Biisinkirjoituksen perusteet (3 op)

Toteutuksen tunnus: KX00DV95-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

18.11.2019 - 10.01.2020

Ajoitus

17.01.2020 - 15.05.2020

Opintopistemäärä

3 op

Virtuaaliosuus

2 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

34 % Lähiopetus, 66 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuuripalvelut ja musiikki

Toimipiste

Arabiankatu 2

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

8 - 40

Koulutus

  • Musiikin tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Jere Laukkanen

Vastuuopettaja

Jere Laukkanen

Tavoitteet

Opiskelijalla on käsitys luovan prosessin onnistumisen edellytyksistä. Opiskelija saa valmiudet kirjoittaa laulumuotoisia populaarimusiikkikappaleita melodioineen ja perusharmonioineen. Opiskelija osaa hyödyntää musiikin ja tekstin kirjoittamisen metodeja toiminnassaan. Opiskelija tutustuu laulunkirjoitukseen ryhmässä. Opiskelija osaa valmistaa demoäänitteen sävelmistään ja kykenee ilmaisemaan musiikillisia näkemyksiään niin sanallisesti, kirjallisesti kuin äänitteellä. Lisäksi opiskelija tutustuu populaarimusiikin tekemisen historiaan ja osaa hahmottaa omat tavoitteensa musiikintekijänä suhteessa siihen. Opiskelija osaa luoda kokonaisen omaehtoisen musiikkikappaleen melodioineen, perusharmonioineen ja -rytmiikkoineen sekä teksteineen ja osaa valmistaa siitä valittu tyylilaji huomioiden asianmukaisen demoäänitteen sekä muun tarvittavan dokumentoinnin.

Opintojakson laajuus on 3-5 op.

Aika ja paikka

Opetus järjestetään verkkokurssina. Opetus alkaa yhteisenä verkkotapaamisena perjantaina 17.1.2020 klo 9.30-12.30. Opetus jatkuu koko kevään. Verkossa tapahtuvia yhteissessioita on muutama koko kevään mittaan, näiden välillä opiskelijat tekevät tehtäviä ja kokoontuvat pienryhmissä verkossa itse sopimiensa aikataulujen mukaisesti.

Oppimateriaalit

Kirjallisuutta opiskelun tueksi:
Blume, Jason. 2004. 6 Steps to Songwriting Success. The Comprehensive Guide to Writing and Marketing Hit Songs. New York: Billboard Books.
Citron, Stephen. 1985. Songwriting. A Complete Guide to the Craft. New York: Limelight Editions.
Davis, Sheila. 1985. The Craft of Lyric Writing. Cincinnati: Writer's Digest Books.
Pattison, Pat. 2009. Writing Better Lyrics. The Essential Guide to Powerful Songwriting. 2nd ed. Cincinnati: Writer’s Digest Books.
Perricone, Jack. 2000. Melody in Songwriting. Boston: Berklee Press.
Salo, Heikki. 2006. Kahlekuningaslaji. Laululyriikan käsikirja. Helsinki: Like.
Seabrook, John. 2015. The Song Machine. Inside the Hit Factory. New York: W. W. Norton & Co.
Webb, Jimmy. 1998. Tunesmith. Inside the Art of Songwriting. New York: Hyperion.
Zollo, Paul. 2003. Songwriters on Songwriting. Expanded 4th ed. Cambridge, USA: Da Capo Press.

Opetusmenetelmät

3 op = 81 t opiskelijan työtä: Opiskelijalla on käsitys luovan prosessin onnistumisen edellytyksistä. Opiskelija saa valmiudet kirjoittaa laulumuotoisia populaarimusiikkikappaleita melodioineen ja perusharmonioineen. Opiskelija osaa hyödyntää musiikin ja tekstin kirjoittamisen metodeja toiminnassaan. Opiskelija tutustuu laulunkirjoitukseen ryhmässä. Opiskelija osaa valmistaa demoäänitteen sävelmistään ja kykenee ilmaisemaan musiikillisia näkemyksiään niin sanallisesti, kirjallisesti kuin äänitteellä.

5 op = 135 t opiskelijan työtä: Ylläolevan lisäksi: Opiskelija tutustuu populaarimusiikin tekemisen historiaan ja osaa hahmottaa omat tavoitteensa musiikintekijänä suhteessa siihen. Opiskelija osaa luoda kokonaisen omaehtoisen musiikkikappaleen melodioineen, perusharmonioineen ja -rytmiikkoineen sekä teksteineen ja osaa valmistaa siitä valittu tyylilaji huomioiden asianmukaisen demoäänitteen sekä muun tarvittavan dokumentoinnin.

Lisätietoja opiskelijoille

Verkkokurssi on suunnattu ammattikorkeakoulujen musiikinopiskelijoille. Osallistujalla täytyy olla vähintään taiteen perusopetuksen laaja oppimäärä musiikissa tai sitä vastaavat tiedot ja taidot, joista jälkimmäiset on osoitettava työnäyttein (kaksi omaa sävellystä demoäänitteenä ja nuottikuvana). Demot ja nuottikuvat lähetetään Jere Laukkaselle (jere.laukkanen@metropolia.fi) 10.1.2020 mennessä.

Toteutus on Digisti yhdessä -ekurssitarjontaa. Tarjontaan kuuluvia opintoja järjestävät kaikki ammattikorkeakoulut, joissa opetetaan musiikkia, tanssia ja esittäviä taiteita.

Opetus alkaa yhteisenä verkkotapaamisena perjantaina 17.1.2020 klo 9.30-12.30.

Moodle-työtilan ohella kurssilla käytetään verkkokokous- ja etäneuvottelupalveluita (Zoom, Skype jne.) ja materiaalin yhteistuottamiseen soveltuvia pilvipalveluja (Google Drive jne.) yhteisesti sovittavalla tavalla. Tämän lisäksi osallistujat tarvitsevat jonkin nuotinkirjoitussovelluksen (esim. Sibelius, MuseScore), musiikin äänittämiseen tarvittavat välineet ja sovellukset (käyttäjä valitsee itse) sekä Spotify-tilin ja sovelluksen.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty / hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Vertaisarviointi
Reflektio
Oppimistehtävät
Harjoitustyö
(100 %)

Esitietovaatimukset

Vähintään taiteen perusopetuksen laaja oppimäärä musiikissa tai sitä vastaavat tiedot ja taidot, joista jälkimmäiset on osoitettava työnäyttein (kaksi omaa sävellystä demoäänitteenä ja nuottikuvana).